Miss Greta finns inte mer. Testa nobodesign.se istället.

Svenska modehus

De svenska modehusen frodas på både den inhemska som på den internationella marknaden. Vi har ett flertal framgångssagor som poppat upp de senaste två årtiondena och de har tagit god fart. Det började på mitten av 1990-talet med märken som Nudie, Acne, J.Lindeberg och Filippa K och sedan tillkom Rodebjer, Hope och Whyred. Sedan behöver vi förstås inte nämna att H&M är svenskt.

Svenskt modes kännetecken

Många av de framgångsrika modehusen i Sverige hyllar mångfalden och skapar kläder som passar lika bra på kvinnor som på män. Vissa märken delar inte ens länge in sina kollektioner i män- och kvinnokollektioner utan gör alla plagg tillgängliga i alla storlekar. Det säger en hel del om vart Sverige befinner sig just nu.

Med det sagt så finns det även en motvåg i detta och vissa modehus satsar på att skapa tydliga gränser mellan det manliga och kvinnliga. De för istället in mycket sensuella material, mönster och skärningar på de kvinnliga plaggen och med nedtonat på de maskulina. Vad man väljer är - som alltid - det man dras mot.

Stilförebilder

Vår egen kronprinsessa väljer ofta att bära plagg från svenska modehus och designers och hon, liksom andra kända, svenska kvinnor, är väldigt bra reklampelare för märkena. En annan sådan person som de svenska designerna gärna ser sina kläder på är entreprenörstjärnan Isabella Löwengrip som själv designar skor - Flattered - och dessutom har gått in som investerare i modemärket Style Level.

Ett annat ganska nytt, svenskt märke som slagit stort är Daisy Grace vilket systrarna Hanna Widell och Amanda Schulman står bakom. Deras framgång baseras på att feminint mode ska tillgängliggöras för alla, oavsett budget eller storlek. Volanger, prickar och fina material lägger grunden.

Saker vi rekommenderar